Bröllopsfesten

Bröllopsfesten kom 1993 och är en Ang Lee film jag inte hört talas om tidigare. Märkligt, eftersom handlingen påminner en hel del om Brokeback Mountain, även om Bröllopsfesten är mer av komedi, med en gladare grundton.

Wai-Tung är en taiwanesisk, homosexuell fastighetsägare, som lever ihop med Simon, amerikansk sjukgymnast, i USA. När Wai-Tungs föräldrar i taiwan blir allt mer ihärdiga i sina försök att få honom gift, och dessutom bestämmer sig för att åka till USA för att hälsa på, bestämmer sig Wai-Tung för att ingå ett skenäktenskap med en av sina hyresgäster som behöver uppehållstillstånd, Wei-Wei.

När Simon får presenteras som ”vän”, men ändå gör allt för att vinna svärföräldrarnas kärlek, och svärföräldrarna enbart bryr sig om Wei-Wei och överöser henne med gåvor, känns det lika tragiskt och förljuget som i Brokeback Mountain. Även om Bröllopsfesten utspelar sig i modern tid, och berör en annan kultur.

Men här finns också komiska inslag, även om den skrattfest som utlovas på omslaget känns långt borta. Den stora bröllopsfesten lockar fram sina små fniss, och Wai-Tungs föräldrar porträtteras skickligt och rörande. Wai-Tung själv däremot är oerhört stel, och hans engelska repliker pressas fram som om han gick en språkkurs. Men på det stora hela är det sevärt och trots det allvarliga ämnet lämnar den ingen gråtklump i halsen när eftertexterna rullar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback