Capote

Jag har alltid tyckt om Philip Seymour Hoffman. Som flåsare i Happiness, genomsympatisk skötare i Magnolia, som tjock och olyckligt kär i Boogie Nights, som obehaglig buse i Punch Drunk love, han är till och med bra i rollen som odräglig brat i En Kvinnas Doft.

Och nu har han fått en Oscar för rollen som den ganska osympatiske Truman Capote, i en biografisk berättelse om tillblivelsen av In Cold Blood.

I Kansas går ett inbrott överstyr och en hel familj mördas. Truman Capote, redan känd författare, bestämmer sig för att skriva om morden, mördarna och de mekanismer i samhället som ligger bakom det som hände. Mellan den ena mördaren, Perry Smith, och Capote uppstår en märklig vänskap. Tittaren - och kanske också Capote själv - kan bara spekulera i om Capote verkligen tycker om Perry, eller om han bara ser Boken. Den som kommer att bli så bra att Capote nästan inte kan andas när han tänker på den. Capotes vän anklagar honom vid ett tillfälle för att utnyttja Perry, och i samma andetag anklagar han Capote för att ha fallit för Perry. Men det går ju inte ihop! påpekar Capote.

Och det gör det inte, men just ovissheten och dubbelheten är en av filmens styrkor. Vad som verkligen pågår i huvudpersonernas inre förblir något av en gåta. Det som är säkert är att Perry blev en manlig musa som så småningom skänkte Truman Capote all den berömmelse han eftersträvade. Och kanske var konsten, Ordet, det enda Capote kunde älska.

Men visst är han obehaglig, självisk, självupptagen och självgod, med manierad röst och en charm som gränsar till det sinnessjuka. Med oerhörd begåvning och ett analytiskt sinne påminner han stundtals om Hannibal Lecter. Jag tvivlar inte på att Hoffman fångat karaktären perfekt, trots att jag aldrig sett Truman Capote annat än på bild.

Naturligtvis blir man sugen på boken In Cold Blood också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback