Falling for a Dancer

Den här stod som Ny i videohyllan i den lokala videobutiken. Colin Farrell står på omslaget, i övrigt inga direkt kända skådespelare. Och Farrell är väl mer känd för sitt kärleksliv än sitt skådespeleri.

När filmen går igång framgår det på två sekunder att det är en TV-produktion. Urklippta ansikten som fälls in i sidled, med skådespelarnamn under och irländska landskap i bakgrunden, komplett med stråkar i TV-stil. Så det är en TV-film från 1998 som klippts ihop till en långfilm. Och alltihop bygger på en roman av alla tanters favorit Deirdre Purcell, en roman som förmodligen var över 500 sidor lång. Så händelserna staplas på varandra i en hisnande fart för att hinnas med i långfilmsformatet.

Så drar det igång. Elizabeth, en 19-årig flicka i 30-talets Irland blir med barn med en kringresande skådespelare och tvingas gifta sig med en betydligt mindre attraktiv man för att slippa Magdalenahemmen. I det nya äktenskapet får hon tampas med en mängd barn från mannens tidigare äktenskap, en märklig granne, och så återser hon sin skådespelare igen. Och de nya döttrarna råkar illa ut. Och hon blir förälskad igen, inte bara en utan två gånger till. Ond bråd död, fler utomäktenskapliga barn, giftermål och skandaler i varenda scen.

Det blir tyvärr nästan lite skrattretande när det ska vara dramatiskt. Man undrar liksom hur den arma Elizabeth ska orka med allting och dessutom bli passionerat kär flera gånger om. Kanske hade det varit bättre om man hade haft en vecka på sig att smälta händelseförloppen, som de ursprungliga tittarna fick.
Men det är habilt hantverk. Man får precis vad man betalar för, varken mer eller mindre. En dramatisk TV-serie hopknycklad på två timmar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback