I eget sällskap - Steve Martin

Ja det är den Steve Martin. Den som man kanske helst vill glömma från "Brudens far", men som var väldigt rolig i "Rivierans guldgossar".
Nu skriver han. Och han gör det oväntat bra.
I eget sällskap handlar om den godartade galningen Daniel Pecan Cambridge. Daniel är supermatematisk, livrädd för trottoarkanter, offentliga toaletter, anslagstavlor utan anagram, ordet äppelodling och en del annat, så han lämnar sällan lägenheten. Ändå händer det honom en hel del. Mord och kärlek till exempel.
Helt otippat påminner det här om Douglas Coupland. Roligt och välskrivet om en nutida människa som har svårt att knyta an till andra, men som ändå försöker göra det, i ett Amerika som är liksom kyligt och varmt på samma gång.
Och det är trevligt med en neurotisk huvudperson. Temat känns igen från filmen Livet från den ljusa sidan där Jack Nicholson är neurosernas och tvångssyndromens konung, och jag blir också påmind om Mark Haddons Den besynnerliga händelsen med hunden om natten som skrevs ur en autistisk pojkes perspektiv.
Det är egentligen ganska träffande att Daniel i boken vinner en uppsatstävling som heter "Den mest genomsnittlige amerikanen". Kanske vill Steve Martin ifrågasätta vem den genomsnittlige amerikanen egentligen är och om han existerar.
Sen är ju romanen ganska tillrättalagd, lite i stil med de feelgoodfilmer Steve Martin brukar vara med i. Men det är helt okej. På under 200 sidor lyckas Martin både underhålla och beröra, och till och med väcka några tankar.
ISBN: 9132331274

Kommentarer
Postat av: Ylva

Jag har hållit i hans "Shop girl" och varit lite sugen, men det här låter ännu intressantare.

Postat av: lilldjuret

Ja läs den! Jag ska läsa Shopgirl nu också.

2006-04-06 @ 11:11:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback