Lighthousekeeping - Jeanette Winterson

Det här är en märklig bok.

Omslaget passar inte ihop med innehållet på något sätt. Medan boken är ett formexperiment, en poetisk betraktelse, med inspiration från Jung, Tristan och Isolde, Svindlande höjder, Dr Jekyll och Mr Hyde och muminböckerna, visar omslaget en slags tantbok om kärlek. Så ignorera omslaget.

Boken är inte linjär, och handlingen är inte central för läsupplevelsen. Men i korta drag handlar det om Silver, född på 50-talet, och tidigt föräldralös. Hon växer upp med fyrvaktaren Pew, de är båda besatta av historier. Så historien om Babel Dark tar upp en stor del av boken. En präst som gifter sig med två kvinnor och lever två parallella liv. Det är en berättelse som ifrågasätter kärleken och livet men som inte förklarar eller simplifierar.

Språket är ljuvligt. Det är enkelt och avskalat och snabbläst om man vill. Men det går att stanna upp och låta varje mening sjunka in också.

I slutet av boken finns intervjuer med författaren och författarens lästips. Hon berättar där att hon skriver mängder, i långa timmar och sen slänger hon det mesta. Allra sist sätter hon ihop allt och numrerar sidorna. Det märks. Det är som att läsa ett icke-linjärt koncentrat av olika tankegångar. En prosa som gränsar till poesi, men utan att kännas tung eller svår.

”My mother called me Silver. I was born part precious metal, part pirate.” börjar boken. Bara allitterationerna är nog för att man ska läsa boken på originalspråk.

Silver reflekterar ljus, medan Dark är mörker, men i sitt dubbelliv kallar han sig Lux, som betyder ljus. Boken är full av den sortens symbolik, och min tro är att den klarar att läsas många gånger.
ISBN: 0007181507

Kommentarer
Postat av: Lisa

Den här boken hamnar klart på ming läs-lista. Är titeln en flirt med Virginia Woolf? Så här har hon sagt om sin To the lighthouse: "I suppose that I did for myself what psychoanalysts do for their patients. I expressed some very long felt and deeply felt emotions. And in expressing it I explained it and then laid it to rest."

Tänker på Skattkammarön också såklart, med Silver och piraterna.

Postat av: lilldjuret

Du har helt rätt. Misstänker fusk ;-)
Författaren har redigerat Wolf, och Stevenson som skrivit Skattkammarön har en stor roll i boken.

2006-04-17 @ 15:01:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback