Mess - Jens Ganman

Det syns utanpå att Mess är modern lad-litt på svenska. Färgglad framsida. Dessutom med en mobil som motiv och Mess som titel.

Det handlar om Johan, bindningsfobiker, och hans tolv år yngre Rebecka, som han visserligen älskar men aldrig har kallat flickvän trots två år tillsammans. Nu är det i alla fall slut och en frenetisk sms-kommunikation pågår, där Johan försöker vinna henne tillbaka.

Som i ett romanexperiment över mobiler tar romanen också upp, förutom kärlekskranka sms, missförstådda sms och fylle-sms, alldeles galna saker som rysk telefonroulette (låna varandras mobiler och skicka iväg vidriga sms på måfå) och farorna med mms (sms med multimedia-innehåll). Och så ingår psykopatiska tvillingar, pudelrock och samurajsvärd.

Det är alltså en kärleksroman och en skruvad komedi samtidigt. Action-komedi nästan, för här finns inslag av våld och kriminalitet. Allting utspelar sig under 48 timmar, men man får gott om tillbakablickar på Johans och Rebeckas icke-förhållande, och dessutom lite flashbacks från Johans barndom, som ska förklara hans relationsproblematik.

Tyvärr tycker jag att inslagen från Johans äventyr i Stockholms krogvärld, ihop med pudelrockskompisarna är urtråkiga. Mot slutet bläddrar jag bara förbi. Det är så flåsroligt och så osannolikt, som någon slags svennig Pulp Fiction.

Och själva kärlekshistorien är väl sådär trovärdig. Är det verkligen så att killar (och tjejer för den delen) som krånglar bara har svårt att ”binda sig” men egentligen är jättekära? Är det inte snarare så att de ofta väntar på någon annan, någon bättre eller bara mer dominant? I och för sig är ju Johans beteende ett klassiskt fall av att inte sakna kon förrän båset är tomt. ”Don't know what you've got till it's gone” som Joni Mitchell sjunger i Big Yellow Taxi. (Och gjorde inte Dylan en cover på den en gång?)

Men på det stora hela är det lättläst och lättsmält. Varken mer eller mindre än vad man förväntar sig när man ser framsidan och läser baksidan. Och generationsklyftan mellan Johan och Rebecka är faktiskt träffande skildrad.

Kanske är det bara så att allt känns lite overkligare när det utspelas i Sverige. Det blir liksom för nära inpå. Precis som att TV-serierna Bachelor och Top Model känns urkrystade när de förflyttas till svensk miljö.
ISBN: 9170012512

Kommentarer
Postat av: Ylva

Hoppsan då. I mitt överkommunikativa tillstånd har jag mailat Ganman om den här recensionen. Han blev på dåligt humör.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback