De kanske lämpade - Peter Höeg

Jag läste att en elak recensent kallade De kanske lämpade, för Fem och klockan. Det är en misslyckad förolämpning, för i kontrast med en fembok framstår De kanske lämpade, som än mer genial än den kanske är. Eller nej, den är genial ändå.

På ytan skulle den kunna vara oerhört ung och sorglig självbiografisk aka-porr. Internatskola, en huvudperson med oväntad mognad, och ett namn som till både för- och efternamn stämmer överens med författarens. Detta är alltså berättelsen om Peter Höeg som ung, föräldralös, inlåst på den mest rigida privatskola du kan tänka dig, älskad av ingen, utom kanske Humlum, hans vän som tagit livet av sig men som ändå deltar i händelserna, tyst, ödmjukt som en skugga.

Peter dras, inte till de vanliga barnen, utan till Katarina, föräldralös liksom honom, och August som dödat sina egna föräldrar efter år av misshandel. Tillsammans, Peter, "kvinnan" och "barnet" iscensätter de en revolt mot skolan, ett omkullkastande av de lagar den står för.

Det är också en berättelse om tid. En besatthet av begreppet tid, i en omgivning där varje minut är schemalagd. Katarina förklarar att när hon tänker bakåt kan hon se händelserna linjärt och kronologiskt men bara till en viss punkt. Bakom den breder tiden ut sig som ett fält och man minns inte i vilken ordning allting fanns. Sådana tankar är boken full av.

Man måste läsa uppmärksamt. Viktiga skeenden kan avhandlas i en enda mening i ett långt stycke av andra tankar. Slappnar man av får man strax vända tillbaka en sida för att kunna följa med igen.


Men Peter Hoeg är inte svårläst. Orden i sig är lätta, varje mening genomtänkt. Men det är koncentrerat, destillerat till ett smärtsamt nödvändigt.

Det är inte alls olikt Per Olov Enquist. Här finns samma sanningssökande och ständiga utvärderande, och samma nattsvarta barndomsskildring som i Kapten Nemos bibliotek.

Så någon fembok är det inte, inte någon charmig aka-porr med kloka lärare heller. Det är något helt unikt. Dystert, men ändå med tillräckligt många ljuspunkter och ett triumfatoriskt slut, för att man ska känna sig berikad mer än betryckt när boken slås igen för sista gången.

ISBN: 9172976160


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback