Transamerica

Bree är en medelålders transexuell kvinna (spelad av Felicity Huffman från Desperate Housewives) som veckan innan sin slutgiltiga operation får veta att hon har en son, resultatet av en kort förbindelse hon hade som man. Tvingad av sin psykolog och sitt samvete tar hon på sig att rädda den socialt utslagne sonen Toby, som inte ens förstår att Bree har ett förflutet som man. Filmen utvecklas till en roadmovie med en ovanlig far och en bångstyrig son.


Transamerica är en ganska typisk ”alternativ” amerikansk film. Lugnt tempo, relativt okända skådespelare, en sinnesstämning som ligger precis på gränsen mellan det komiska och tragiska, karaktärer som är lätt överdrivna, uppskruvade versioner av sig själva, skarpa färger. Brees mamma är lite för elak och välsminkad, den unge killen som liftar med dem lite för hippieaktig (”jag äter inget som kastar en skugga” är en ganska extrem diet), Toby knarkar och prostituerar sig, Bree själv är urtypen för en plågad transsexuell kvinna, superkvinnlig, isolerad och känslig. Och man vet att det inte kommer att vara ett förskräckligt olyckligt slut, men att det inte heller kommer att bli fullt så Hollywoodperfekt som det skulle vara i en vanlig amerikansk film.


Jag tycker om de små detaljerna i den här filmen, dialogen är genomtänkt och känns ändå naturlig, Felicity Huffman är övertygande trots att hon egentligen är en ”riktig” kvinna. Jag tycker om att man stör sig lite på Brees uppfostrande stil, tills man får se hennes föräldrar och förstår sambandet. Det är skickligt gjort. Och Kevin Zegers som spelar Toby kommer säkert att bli en stor flickfavorit. Han ser ut som Leonardo DiCaprio minus baby hullet. Perfekt film med feel good känsla som inte lämnar en kvalmig eftersmak. En film man vill se om, så fort eftertexterna rullar.


Men att det står på DVD-baksidan att Bree är transvestit är beklämmande (speciellt som Bree till och med poängterar i en scen, att hon är just transsexuell och inte transvestit). Den som skrivit det borde slå upp orden transvestit och transsexuell i ett lexikon och skämmas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback