Kvinnan och apan - Peter Höeg

Det går nästan inte att känna igen Peter Höeg. Här finns få finurliga vändningar och insnirklade tankegångar. I stället är det en ganska rak historia med en snårig början.

Madelene och Adam är gifta och bor i London. En dag rymmer en vild apa från en båt och letar sig in i staden ensam. Adam som forskar om djur fångar in den. Vid undersökning visar den sig tillhöra en helt ny ras.

I London äter man miljoner kilo kött, det finns miljoner husdjur det finns stora zoon. Överallt finns djur som vi människor avgränsar från oss själva fast de lever mitt ibland oss. Och var slutar människan och var börjar djuret? Höeg använder sig av en rad djurassocierande ord för att sudda ut gränserna. Adam har "päls" på huvudet, Madelene och Adam "parar" sig, Adam har mörka och djuriska drifter. Allt medan apan verkar mer och mer mänsklig.

Boken ställer frågan om vår civilisation, vad som djupast sett är djuriskt och vad som är mänskligt. Den ställer också frågan om var världen är på väg. Londons skyline liknas vid en gnoms kranium, trädgårdar som ett slags paradis där djuren lever i fred sida vid sida.

Höeg verkar förespråka att vi tar oss tillbaka till naturen, att vi slutar äta kött, att vi bejakar djuret inom oss själva. Det är en fin bok även om den inte är hans bästa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback