Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist

Så har jag äntligen läst Låt den rätte komma in, som alla säger är John Ajvide Lindqvists bästa bok.


Ja kanske. Det handlar om vampyrer i en förort till Stockholm år 1981, och kanske allra mest om Oscar, en mobbad tolvåring som får en ny och annorlunda vän: Eli som bara är ute på nätterna.


Förutom skräckberättelsen är detta ett porträtt av 80-talets Sverige med välbekanta händelser, Rubriks kub, ryska ubåtar och typisk svensk förortstristess. Splittrade hem, alkisar, unga limsniffare.


Som vanligt tycker jag att det är väldigt mycket Stephen King över berättandet. Samma vilja att ta ett stort grepp om ett samhälle och skildra en mängd olika personer i korta sekvenser, i skilda åldrar och olika samhällsklasser. Lite för många personer kan jag tycka. Dessutom heter många ungefär samma namn vilket gör att det blir svårt att följa med, för en namnblind som jag. Det finns Joakim, Jimmy, Jonny och Johan till exempel. Det finns Lacke och Larry. Lite onödigt krångligt.

Vampyrmytologin som är olika för varje bok som skrivits om vampyrer, har lite vetenskapliga inslag blandat med det som mer liknar gammal folktro och en del känns influerat av Anne Rices vampyrkrönika. Även om dödandet inte är lika romantiserat som hos Rice, finns ändå ett element av förmildrande. Ingen som dör är överdrivet sympatisk, vilket gör det lätt att identifiera sig med den som dödar.


Men boken balanserar, precis som mycket i skräckgenren, på en tunn tråd mellan det realistiska och det overkliga. Låt den rätte komma in vill på ett sätt vara en ny En komikers uppväxt med med socialrealistisk mobbning i förorten. Men när trösten och hjälpen blir att man skaffar sig en tuff vampyrvän, som en deus ex machina, faller mycket av identifikationen. Det är med skräck som med humor, det kan ta udden av allvaret. En lösning är förstås att läsa boken som att Oscar uppfinner en låtsaskompis.

Låt den rätte komma in var inte så fantastisk som jag hade hoppats men precis som Lindqvists andra böcker är den spännande och underhållande.

ISBN: 9170371253

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback