Kan innehålla nötter - John O'Farrell

John O’Farrell liknas på omslaget med Nick Hornby och Tony Parsons. Alla tre skulle kunna kategoriseras som ”lad-lit”, den manliga motsvarigheten till chick-lit, som skrivs av författare som Jane Green och Marian Keyes. Lättsamt och underhållande om moderna relationer, oftast i England (eller i Keyes fall, på Irland).

Jag har läst alla O’Farrells romaner på svenska och tycker att han är den mest lättviktiga av de tre lad-lit-författarna. Tony Parsons har ett förflutet som seriös musikjournalist, och har också skrivit essäer om det engelska klassamhället och Tony Blairs politik. Hans böcker är nyanserade, och ofta mer melankoliska än komiska. Han kan få stå för den ”tyngsta” delen av spektrat. Nick Hornby är mer i mitten. Hans böcker har filmatiserat tre gånger, och han har skrivit ett antal välformulerade, roliga böcker, även om hans två senaste (ofilmade) alster har varit absurda till det oengagerades gräns, utan personer att känna något djupare inför.

John O’Farrell är ytterligare mer komisk och absurd och är den lätta änden av lad-lit-spektrat. Han har skrivit två romaner tidigare som är översatta till svenska. ”Det bästa av två världar” handlade om en småbarnsfar som lever dubbelliv i London: hälften av tiden bor han som singel i ett grabbkollektiv utan sin frus vetskap. I ”Här är ditt liv” beskrivs en man som lyckas bli rikskändis på falska meriter.

Temat går igen. I ”Kan innehålla nötter” är det återigen en stor lögn som står i centrum. Alice är en trebarnsmor som är beredd till vilka ytterligheter som helst för sina barn. Hon kör sina barn från privatlärare i matematik, till fäktning, till fiol, till bokcirkel, och hennes högsta önskan är att hennes dotter Molly ska komma in på en attraktiv privatskola. Men Molly har inget läshuvud. Så Alice bestämmer sig för att klä ut sig och göra inträdesprovet i sin dotters ställe…

Det här är roligt. Boken kryllar av roliga meningar som man vill läsa upp för vänner. Brittisk vitsig och torr humor när den är som bäst. Och det är bitskt skildrade överklasstanter som skryter om sina barn, och betalar hundratals pund för att få veta om de är ”begåvade” eller ”nästintill begåvade”, eller ve och fasa ”medelmåttiga”. Curlingföräldrar är bara förnamnet på dessa överbeskyddande hemmafruar som tycker att en 11-åring är alldeles för liten för att ta bussen själv, och att det är värt 700 pund extra om året för att de inte ska åka något så farligt som en vanlig lokalbuss.

Spännande är det också, sidorna virvlar fram och jag vill absolut veta hur det ska gå. Och faktiskt, på slutet kommer en riktigt trevlig sensmoral och kanske är den, i England, till och med kontroversiell.

”Kan innehålla nötter” är välskriven underhållning, med ett sympatiskt budskap. Inte något litterärt mästerverk, eller något jag kommer fundera över, men något jag kan rekommendera.
Isbn: 9170013446

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback