Under skinnet - Michel Faber

Isserley är en ung plastikopererad kvinna med fult ansikte och stora bröst. Varje dag åker hon ut i sin bil för att plocka upp muskulösa manliga liftare. Men allt är inte som det verkar och Isserleys motiv är inte det man först tror.

Precis som i Never Let Me Go, finns här Science Fiction motiv, samtidigt som berättelsen utspelar sig i en väldigt normal och samtida miljö. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det rör sig om rymdvarelser, mänsligt värde, klasskillnader och köttätande. Moraliska frågor ställs på sin spets. Vad är egentligen en människa och vad är mänskligt?

Det är Science Fiction men ändå inte, miljön är ett dimmigt och lantligt Skottland, med små får i motljus. Det är Science Fiction för att åskådliggöra en tanke, snarare än för att frossa i framtidsprylar. Och man får inte veta allt om den andra planeten, den förblir antydd. Små stycken visas upp för läsaren, annat lämnas till fantasin.

Kanske är personerna i boken inte helt igenom trovärdiga, och kanske skulle tematiken kunnat utvecklas ytterligare, men det är poetiskt berättat, inklusive lyriska naturskildringar berättade ur utomjordiskt perspektiv, och frågorna som ställs är svindlande.

Boken är föredömligt kort och den går att läsa flera gånger på olika sätt.

 
ISBN: 9146182586


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback