About Adam

Igår såg jag Garden State, och i förrgår såg jag About Adam. Kan det vara så att jag redan sett den sämsta och den bästa filmen i år?
About Adam är eventuellt den sämsta film jag någonsin sett.
Den börjar ganska lovande. Lucy, spelad av den alltid charmiga Kate Hudson blir förälskad i Adam, men man anar att han är lömsk. Mycket riktigt inleder han snart en romans med hennes syster Laura. Medan Lucy är ung och snygg, är Laura en pluggis som doktorerar i viktoriansk litteratur och är blyg och försagd. Men Adam och Laura finner varandra genom poesin.
Så långt är allt bäddat för konflikter, och det är spännande att spekulera i vem av systrarna han har mest gemensamt med. Men sen spårar det ur. Fullständigt.
Trots att Laura citerar romaner om äkta kärlek, verkar förhållandet i praktiken bygga på en enbart sexuell frigörelse. Laura kvider fram (under Adam) att de viktorianska kvinnorna var dumskallar som inte förstod livets verkliga mening, sex.
Och Lucy friar och Adam svarar ja utan att blinka. Sen förför Adam brodern flickvän också, och den tredje systern. Den tredje systern Alice, kvider lika förtjust fram att "när män på krogen säger att allt man behöver är stake, så har de helt rätt".
Mot slutet av filmen, när Lucy och Adam gifter sig, har alla blommat upp. Laura har blivit snygg och frigjord, broderns sexliv har förbättarts, och Alice har återupptäckt sin kvinnlighet.
Adams motiv har man ingen aning om. Han gör ett litet tal om att han är så bra på att ge människor vad de vill ha, och att det bereder honom sådan glädje att göra det. Men det verkar som att allt han är ute efter är sex med alla han kan tänka sig. Det är ett mysterium att han vill gifta sig med Lucy, monogami verkar inte vara hans stil och han verkar inte ha några djupa känslor för henne.
Förutom en mycket tveksam polygam livsfilosofi om att det är en bra idé att ligga med en hel familj, och en kvinnosyn så unken att jag inte ens kan härröra den till ett årtionde: "Intellektuella och kontrollerade kvinnor är sexuellt frustrerade och kan bara frigöras av en man", är det också en usel film.
Det finns en aning hantverksskicklighet i berättandet, filmen berättas ur olika perspektiv. Plötsligt backar filmen i tid, och man får se en historia från ett annat håll. "Aha det var därför han sa så, för att Alice satt gömd bakom bilen" till exempel.
Men i övrig är det ett oerhört märkligt upplägg. Det handlar alltså om en man som dels är otrogen, och inte bara med en syster utan två, plus broderns flickvän. Det är bäddat för konfrontationer och uppdaganden. Det är bäddat för krossade hjärtan och inställda bröllop och dramatiska klimax.
Och i stället händer... Ingenting. Hela filmen är en enda lång harmonisk familjefilm. Inget avslöjas, ingen blir olycklig. Laura gråter i fem sekunder när Adam svarar ja på frieriet, men är stornöjd igen så fort Adam gör klart att de kan fortsätta träffas trots att han ska gifta sig.
Allting levereras med något som ska föreställa irländskt gemyt, även om allting är och känns lika amerikanst som ett Bachelor utan rosceremonier. Bachelorn här får hela kakan, en brud på slutet plus samtliga deltagare som sängkamrater.
Och alla flickorna kastar sina glasögon och skrattar av lycka.

Kommentarer
Postat av: Ylva

Jag tyckte det var en ganska trevlig film, jag. Kanske för att Adam är så charmig och lik en snygg elektriker på skolan...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback