The Life of David Gale

The Life of David Gale handlar om David Gale, spelad av Kevin Spacey, en dödsstraffsmotståndare, som våldtagit och mördat, och nu själv ska avrättas.
Bitsey Bloom, en reporter spelad av kate Winslet, ska intervjua honom i tre dagar innan avrättningen, och hon börjar snart misstänka att han är oskydlig.
Det här är en ganska typisk nutida thriller, mycket spänning, många pusselbitar, och ett obligatoriskt "oväntat slut". Sen Sjätte sinnet är det som om det viktigaste i en thriller är överraskningen på slutet. Följden blir att man sitter hela filmen och gissar frenetiskt för att komma på sanningen i förväg.
"Jo, det verkar ju som att han är oskyldig, men om han är det är det för förutsägbart, och han kan ju inte vara skyldig, då blir det ju en film som förespråkar dödsstraffet" och så vidare.
En nackdel med de överraskande sluten är att logiken ofta får stryka på foten.
Jag tyckte till exempel att det var märkligt att stjärnreportern Bitsey är så dåligt påläst inför en intervju som kostar hennes arbetsgivare en halv miljon dollar. Och den misstänkte cowboyen som dyker upp redan i inledningen är komiskt skum och misstänkt. Och efter slutet kvarstår en del frågor, som jag tyvärr inte kan redovisa här, för att inte avslöja för mycket. Men kanske kan jag säga att det finns personer i filmen vars motiv känns oklara. Och Kate Winslets karaktär, hård på ytan men hjärta av guld, känns inte riktigt genomarbetad.
Men på det stora hela är det en bra film i genren, från inledningsscenen där Bitsey springer för livet, fram till "det överraskande slutet" är jag engagerad och nyfiken, skådespelarprestationerna är klart godkända, och det är trevligt med en thriller som har ett budskap, till och med ett politiskt sådant.
En rolig bonus är att Melissa McCarthy som spelar ordentliga småbarnsmodern Sookie i Gilmore Girls, dyker upp här som en ung och frustrerad goth tjej, piercings och allt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback