Djur - Joyce Carol Oates

Gillian läser en skrivarkurs på universitet för den karismatiske lärare Andre Harrow som hon är oerhört och hemligt förälskad i. Andre är kritisk och hård mot sina unga kvinnliga elever, kräver att de ska blotta sig mer, våga mer, i sitt skrivande. Kniven på strupen.

Hans hustru Dorcas är lite äldre, ännu en dominant figur, en konstnärinna som snidar nakna kvinnor på totempålar.


Det går rykten om att vissa flickor blir hembjudna till dem, och att om man blir hembjuden måste man tiga om det. Gillian avundas dessa flickor som blir hembjudna till makarna Harrow och misstänker än den ena, än den andra. Till slut blir hon en av dem. Det blir en resa in i ett brinnande helvete.


Detta är en av Oates snabbt producerade kortromaner. Den är suggestiv och går snabbt att läsa.

Men den hör till de Oatesböcker man kan vara utan. Det är som om Oates skrivit ihop den lite på slentrian och lånar friskt från sin egen produktion. Den kontroversiella konstnärinnan hittar vi i Oates Vintersolstånd, universitetsmiljön i Jag ska ta dig dit, den karismatiske och manipulerande akademikermannen i Jag ska ta dig dit, Tvillingliv och Mitt i livet, barbituraterna och drogerna i Blonde, sexuellt utnyttjande i Blonde och Våld, mord i Livets uppkomst och så vidare.


Det är inte dåligt men umbärligt.


ISBN: 9100109746

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback