Förnuft och känsla - Jane Austen

Mr Dashwood lovar på sin fars dödsbädd att försörja sina tre yngre halvsystrar. Men hans fru är en snål och kall kvinna som övertalar honom att låta bli. Följden blir att de tre systrarna Dashwood har en mycket liten inkomst och det blir viktigt för dem att gifta sig rikt.

Elinor och Marianne är i rätt ålder och står i centrum. Men båda systrarnas hjärtan krossas och deras framtid ser blek ut.

Typisk 1800-tals chick lit alltså. Singeltjejer som letar efter kärleken. Det är inget mysterium att Helen Fielding tog inspiration från Austens Stolthet och fördom när hon skrev Bridget Jones dagbok.

Men ingen chick lit är mer välskriven. Austens dialog är så subtil att man helst ska läsa varje replik två gånger. På ytan verkar alla oklanderligt väluppfostrade men mellan raderna döljs de mest dödliga förolämpningar insvepta i språkligt silke.

Där Stolthet och fördom har många inslag av komedi, är Stolthet och fördom mer allvarlig. Här är sorgerna mer beständiga, även om det också här finns personer som är lätta att göra sig lustig över. 

Precis som att Stolthet och fördom är en allegori över just dessa egenskaper, med Elizabeth Bennet och Mr Darcy som Stoltheten och Fördomen, är Elinor Förnuftet med sitt rationella sätt och Marianne Känslan med sitt passionerade sätt. Dessutom är den engelska titelns Sense and Sensibility en briljant ordlek.

Just skillnaden mellan förnuft och känsla är central i boken, och det är inte förrän Elinor och Marianne börjar närma sig varandra från sina båda motpoler som de kan uppnå lycka. I en tid då det ansågs ytterst opassande att säga rakt ut hur man kände angående något, var konflikten och kontrasten påtaglig.

Nästan 200 år efter att boken först gavs ut är den underhållande och angelägen. Austen beskriver relationer i familjen, kärleksrelationer, relationer med vänner och bekanta och sociala konventioner på ett sätt som gör Förnuft och känsla angelägen än idag. Man kan läsa den för dialogen och språket, för tidsskildringen, för kärlekshistorierna eller för de varma släktbanden.

 
ISBN: 912711208X

Kommentarer
Postat av: Sugar

Plöjer mig igenom den boken just nu och njuter av varje ord. Austen är min absoluta favorit. Hennes historier är verkligen odödliga och det är inte många författare från hennes tid som fortfarande fungerar så bra.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback