Franska kvinnors smala hemligheter - Mireille Guiliano

På jobbet äter mina kollegor efter Atkins, och enligt GI. Man ska undvika fett, man ska undvika kolhydrater och ju striktare och konstigare och svårare det är att följa, desto mer måste väl bantningen ge resultat? Nja. Jag pratade med en väns syster som läser till dietist, och hon sa precis det man misstänker: det enda som hjälper är att äta färre kalorier och att bättre göra sig av med de man äter.

Då är det trevligt med en sådan här bok, som går tvärt emot alla moderna kostråd, och som förespråkar en livsstil som går att leva med livet ut.

Hon menar på att franska kvinnor, dricker vin och äter efterrätt och sällan går på gym, men att de ändå är betydligt slankare än amerikanska kvinnor. Boken riktar sig mycket riktigt till amerikanska kvinnor och snabbmatskulturen. För en svensk är en del av innehållet självklart.

Men i korta drag går det ut på att vara mer noggrann med vad man äter, att äta mat lagad från grunden, färska frukter, säsongens grönsaker, örtkryddor, hemmalagade efterrätter i balanserade portioner. Att promenera och ta trappor. Att vara medveten om att en bastant lunch kräver en mindre midag på kvällen. Att hellre äta en liten portion av något vackert upplagt, än att vräka i sig av något slabbigt. Att undvika kemikalier och dietläsker. Att framför allt aldrig inte späka sig och avstå från vissa matvarugrupper, för då kommer man bara att bli ännu mer sugen på det förbjudna.

Jag orkar inte läsa hela boken från pärm till pärm, men läser lite här och där och funderar på att laga recepten. Det mesta verkar vettigt, konceptet är sympatiskt och det är ljuvligt att se något i denna genre som inte är så strängt.
ISBN: 9172637358

Kommentarer
Postat av: Ylva

Idag har jag fikat med Veronica. Hon berättade att hon bott i Oslo och där lanserades Nutrilett bars tidigare än här. När hon försökte köpa en i Sverige blev hon lurad och kom hem med en bar för body builders som ville gå UPP i vikt, hihi...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback