Tvillingliv - Rosamond Smith

Tvillingliv är en bok som skulle kunna avskräcka en författare från att skriva. Till att börja med är upplägget briljant: Molly Marks älskare Jonathan avslöjar första kvällen i deras nya gemensamma hem att han har en tvillingbror, en enäggstvilling som han inte har talat med på tio år. Driven av nyfikenhet uppsöker Molly tvillingbrodern James, som, liksom Jonathan, är verksam som psykoterapeut. Hon har läst om att tvillingar ofta dras till samma typ av kvinnor och klär sig medvetet likadant till detta första möte som inför det första mötet med Jonathan, osminkad, med ett ribbstickat linne som avslöjar hennes tatuering. Men, liksom Molly kommer att inse senare, James är inte bara en del av Jonathan: Hur hade hon kunnat vara så skamlös, så enfaldig att hon närmade sig denne farlige man som om han rent bokstavligt bara var en annan sida av Jonathan, och inte en egen person, en man som hon knappt känner?

Detta är oerhört spännande, som thriller, som kärleksroman, som en studie över själva tvillingskapet. Och det är i denna studie den andra delen av briljansen ligger.


Smith tar upp alla aspekter av att vara tvilling. Att enäggstvillingar som växer upp i olika hem ofta är mer lika varandra än tvillingar som vuxit upp ihop och medvetet försökt göra sig så olika varandra som möjligt. Tvillingskapet som två delar av samma personlighet. Att den tvilling som föds först, den tvilling som från början är störst, sedan dominerar den andra hela livet. Att den dominanta tvillingen ibland suger upp sitt syskon redan i moderlivet, så att den uppslukade tvillingen senare visar sig som en cysta i den överlevande tvillingens kropp, ett hopkok av tänder och naglar och förkrympt kranium. Att tvillingar kan vara spegelvända, med ansiktshalvor som återspeglas spegelvänt i stället för identiskt. Att det verkar som att inte bara utseende och egenskaper, utan till och med öden är sammanflätade, återspeglande. Rosamond Smith blandar fakta med spekulation, myter och fantasi, och allt detta bildar en perfekt balans tillsammans med själva berättelsen, själva triangeldramat och jakten på sanningen om vad som en gång splittrade Mollys båda älskare.


Rosamond Smith är en av Joyce Carol Oates pseudonymer, en persona som verkar besatt av tvillingskap och dubbelhet, titta bara på hennes titlar: Double Delight, Soul/Mate, Nemesis. I en intervju jag nyligen läste med Oates anmärkte hon at hennes romaner under pseudonym har en tydligare struktur och ett mer drivet berättande, medan det hon skriver i eget namn är mer slumpmässigt, mer som livet.

Men det faktum att hon delar in sig själv i så många namn och dessutom olika stilar tyder på att Oates själv har sina inre tvillingar, och att Rosamond Smith är den hon utvalt att gestalta dem. 

ISBN: 91-582-1256-6


Kommentarer
Postat av: Nadine

Tvillingar verkar vara spännande och lite läskiga; jag, ensambarnet, har ju en bild av tvillingar danad av film o böcker. Ett av de läskigare porträtten av tvillingpar möter du i den kanadensiske filmaren Cronenburgs (i mitt tycke) klassiker "Dead ringers". Som ung var jag mycket rädd för de små tvillingsystrarna som visar sig för pojken i "The Shining". Men vid närmare kanske de inte var tvillingar utan bara systrar... Huuu
Nadine

2006-08-08 @ 17:17:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback