Djävulen bär Prada - Lauren Weisberger

Lauren Weisberger jobbade ett år som assistent till Anna Wintour, chefredaktör för Vogue och modevärldens värsta bitch enligt ryktet.
Nu har hon skrivit en bok om Andrea, som ska jobba som assistent till Miranda Priestly, chefredaktör för Runway och modevärldens värsta bitch. Och ja, det finns förmodligen ett samband.
(Det här är alltså en bok om att jobba. Det låter lite tråkigt, men kan vara väldigt underhållande. flera gånger under läsningen påminns jag om en annan bra bok, Amélie Nothombs Underkastelsens sötma, om en fransk flicka som arbetar i Japan och upplever den ena kulturkrocken efter den andra. ISBN: 9185063002)
Miranda är vidrig, och kommer med helt orimliga krav. Hennes varma frukost beställs, levereras och kastas i omgångar så att Miranda säkert ska få en färsk frukost i precis det ögonblick hon behagar komma till kontoret. Hennes Kaffe latte som måste hämtas från ett kafé på taxiavstånd bort ska vara kokhett när det kommer fram annars får det hämtas nytt. Hon är konsekvent otrevlig. Hon ringer Andrea hundra gånger om dagen och tvingar henne att arbeta 14-timmarsdagar. Dessutom är det absolut förbjudet att äta i närheten av Miranda, eller att lämna telefonen en enda sekund. Svarar inte Andrea tillräckligt snabbt får hon en ironisk utskällning, svarar hon inte alls riskerar hon sparken. Detta leder till hemsk kissnödighet och hunger. Pojkvännen, bästisen och familjen blir lidande när Andreas fritid krymper till ingenting och hon förvandlas till ett magert vrak medan hon gör allt för att följa Mirandas nycker. Hon får boka restauranger och resor, utan att veta vilka restauranger och resor det ska vara, hon får skicka paket i privatchartrade plan, hon får boka om saker fast det egentligen inte går, hon får fjäska och hota för att få Mirandas vilja fram, hon får finna sig i en förnedrande slavbehandling inför modeller och filmstjärnor.
Men vid slutet av året hägrar kanske drömjobbet. Miranda är känd för att slussa sina assistenter vidare till vilka jobb de vill om de klarar ett år utan att få sparken.
Det här är roligt. Miranda påminner om Patsy i Absolutely Fabulous (Helt hysteriskt). Och i övrigt påminner omslag och miljöer och intriger om klassisk chick-lit, dessutom med en hel del mode och en del samtida kändisar som skymtar förbi. Johnny depp kommer fram och hälsar, Reese Witherspoon kastar huvudet bakåt och skrattar, och till och med Anna Wintour själv skymtar förbi. Och man fnissar och förfasar sig och undrar precis hur mycket som kan vara sant. Finns det verkligen så här bortskämda och rika människor?
Och boken är inte, tvärtemot vad många skrivit i sina bloggar, förutsägbar. Jag slukar kapitel efter kapitel, och undrar om Andrea kommer att klara av hela året. Och om ryktet stämmer, att hon kommer få hjälp att få jobb på New Yorker. Och om det kommer att hålla med den snälla pojkvännen Alex, trots att hon ideligen sviker honom och de aldrig hinner ses. Och trots att hon träffat den odrägliga och snygga Christian med en lock som faller ner i pannan. Det är faktiskt spännande, och jag tänker inte avslöja slutet här.
Nu får man se fram emot filmen, där Miranda ska spelas av Meryl Streep. Jag är säker på att hon kommer att vara perfekt brittiskt odräglig.
ISBN: 91-72-63726-9
ISBN: 91-72-63761-7

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback