Skam - Karin Alvtegen

Karin Alvtegen är bra på ett underligt sätt. Förutom en del lyckade formuleringar är språket mest rättframt och lättläst, knappast vackert. Och logiken är det sådär med.

Men hennes böcker är så spännande! Sida efter sida slinker ner, som lösgodis en dag när man har lågt blodsocker. Välbekanta knep: parallella handlingar och cliffhanger-avslutningar i varje kapitelslut. Och en psykologisk trovärdighet som känns bekant från deckarvärlden. För att kunna sluta läsa bör man lämpligast bryta mitt i en sida för att inte ryckas med och läsa vidare till nästa kapitel.

Skam heter boken och det är det den handlar om. I två parallellhandlingar figurerar Monika, en framgångsrik läkare som bär på en skuld från barndomen, och Maj-Britt som är gravt överviktig och inte har varit utomhus på åratal. Hon bär på skamkänslor från uppväxten i ett frireligiöst hem. Olika händelser gör att de blir påminda om sitt förflutna, och båda reagerar på sätt som gränsar till det olagliga. Och naturligtvis möts de till slut och då ställs allt på sin spets.

Spännande och fantasifullt är det till sista sidan, men ju längre fram i boken man kommer, desto mer osannolika verkar händelserna, och plötsligt avslutas boken, när det fortfarande är trådar som hänger kvar i luften, och logiska knutar som inte lösts upp. Kanske är det ett sätt för Alvtegen att lämna lite till fantasin eller också blev det helt enkelt omöjligt att avsluta inom logikens gränser.

Följden blir att man lite snopen slår igen boken och undrar var nästa kapitel ligger gömt. Men som sträckläsning på tåget eller stranden är det en utmärkt bok.
Isbn: 91-27-10941-0

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback