Bananflugornas herre - Fredrik Eklund

Fredrik Eklund, son till kändisar, bäst i klassen och med en ekonomiskt framgångsrik karriär åkte till USA och gjorde gay porrfilm, och sen skrev han en bok om det, lövtunt kamouflerat. Klart den blir utgiven, även om han inte är någon briljant författare.

Men han är inte direkt dålig heller. Det är en del klyschor och att musiken i boken är så usel gör att soundtracket känns undermåligt också. Celine Dion på högsta volym får mig inte att associera till något bra.

Men den stora frågan, varför en framgångsrik kille känner ett behov av att bli porrstjärna är intressant, och hela boken framstår som ett försök att besvara den. Samtidigt som det nästan mystifieras än mer. Det är ingen dålig bedrift.

Det finns ett tema av utanförskap, en känsla av att inte höra hemma någonstans och absolut inte i det svenska folkhemmet. Och kanske finns det en vilja av att ingå i ett sammanhang av något som är färgstarkt och extremt, samtidigt som huvudpersonen framstår som en individualist, som någon som alltid vill vara speciell. Som läsare frågar jag mig om ett uppgående i en cynisk sexindustri verkligen är lösningen.

Dessutom är berättandet osammanhängande. En av anledningarna till att huvudpersonen vill bli porrstjärna är hans långa fascination av Ethan Moore, den största gay porrstjärnan i världen (i boken). Men när de äntligen träffas är det oklart vad som händer och vad karaktärerna känner. Huvudpersonen berättar plötsligt ett barndomsminne och i nästa stycke är mötet över.

I den här genren, med verklighetsbaserade chockerande händelser, är man van vid att åtminstone få hela händelseförloppet detaljerat skildrat, men här får man bara småbitar.

Dessutom får man som läsare bara veta alla fantasier, alla tankar kring beslutet att spela in porrfilm, men aldrig hur det verkligen går. Boken avslutas med huvudpersonens första filminspelning och det framgår aldrig hur porrlivet levde upp till förväntningarna och farhågorna. När man slår igen boken känns det som om det ligger en halva till någonstans som någon har rivit ut. Jag glömmer flera gånger att jag har läst ut boken, och undrar hur det kommer att gå i nästa kapitel.

Sex då? Jodå en hel del, men hur detaljerade sexscenerna än är känns de precis så gymnastiska och distanserade som porren själv. Behållningen är det totala utlämnandet av självet. Av en ung man med tusen viljor, som vill finna kärleken, som vill bli världens största porrstjärna, som vill ha en fettfri kropp på 100 kilo med synliga ådror, samtidigt som han vill vara liten och nätt som timotejflickan.

Titeln då? Jo, en professor har hittat en "bög-gen" hos vissa bananflugor som kan aktiveras genom att höja temperaturen. Driften att bli banaflugornas herre är ju temat.
ISBN: 9197443840


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback