Grekisk mytologi - Sofia Souli

Jag förstår inte varför det är så svårt att hitta en bra bok om grekisk mytologi. Allt jag vill ha är tydliga förteckningar och habilt berättade myter. Och ett register längst bak.

I stället får man sånt här, dåligt korrekturläst, rörigt, ingen redovisning av hur berättelserna samlats ihop. Redan från början brister det. Gaia kallas omväxlande Gaia och Gaian. Hon får barn med Uranos och deras barn får i sin tur barn med varandra, men "sedan Kronos dödade sin far Uranos, förenade sig Gaia med Pontos". Vem är Pontos, var kom han ifrån, varför nämns han ingen annanstans? Han står inte som ett syskon till Gaia, inte heller som en son, eller far, ändå var Gaia urmodern och inga andra fanns? Det är bara en mängd namn staplade på varandra utan att man förstår någonting.

Eller Hestia: "Hennes lugna liv och stadiga plats vid Olympen är orsaken till att hon inte spelade någon roll i händelser som de andra gudarna. Därför är hennes förekomst mer i idévärlden." Vad betyder det? Mer i idévärlden än de andra gudarna?

Det är väl meningen att det ska vara kortfattat, men det verkar bara som att stora delar av texten är bortklippta med sax. När Albert Camus nämns i samband med Sisyfos stavas hans namn "Camy". Då slutar jag läsa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback