Timbuktu - Paul Auster

"For the loneliness you foster/ I suggest Paul Auster/ a book called Timbuktu" sjunger Fionn Regan och det är klart man vill läsa den då.

Timbuktu är annorlunda Orakelnatten. Med hunden Mr Bones i huvudrollen blir det aldrig särskilt intellektuellt eller ens stillastående. Allt är filtrerat genom en, visserligen ovanligt intelligent, hunds ögon, öron och framförallt nos.

Mr Bones har levt största delen av sitt liv med Willy, en psykiskt sjuk man, som tagit sig mellannamnet Christmas för att leva i jultomtens anda. När Willy blir sjuk och hans monologer alltmer osammanhängande fortsätter äventyret för Mr Bones som söker sig nya ägare.

Det finns något mycket rörande, Benji och Lassie-aktigt i denna berättelse. Sentimentala minnen från Mr Bones valptid, beskrivningar av hans villkorslösa kärlek, hans oändliga förstånd och samtidigt oförstånd. Som en opålitlig berättare kan han förklara känslor väldigt väl, medan sådant som baseball och bokstäver är honom helt främmande och han beskriver städer som dofter. Och Timbuktu, det magiska land man kommer till efter döden enligt Willy, förenar det abstrakta och det himmelska.

Det är en fin liten bok, men jag vet fortfarande inte på vilket sätt den häver ensamheten. Man blir väldigt sugen på att skaffa hund.

ISBN: 0312263996

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback