Den som vässar vargars tänder - Carina Rydberg

Det är märkligt med barndomsidoler. Jag läste Osalig ande av Carina Rydberg flera gånger och tyckte det var en fantastisk intrig där huvudpersonen dör på en gång, följt av incest, bisexualitet, mord och besatthet, som huvudpersonen bevittnar som ande. I centrum stod anden Marika och hennes tvillingbror Carl.


Sen blev den sågad av en lärare jag respekterade och sen dess har den känts annorlunda. Obefintliga miljöbeskrivningar, alla bor i hus vid havet, karaktärerna saknar konturer och allt vad det var.

Sen kom de självbiografiska Den högsta kasten och Djävulsformeln, där Rydberg blev beskylld för att lämna ut kändis-Sverige men egentligen mest lämnade ut sig själv som en mycket ensam kvinna med ett så rikt fantasiliv att hennes kärlekshistorier mest utspelas i henne inre.

Den som vässar vargars tänder är en tillbakagång till stilen från Osalig ande. Incest, mord, besatthet, i centrum står tvillingparet Jannis och Sonya (eventuellt avlade av två män). Tillsammans äger de ett café i ett mindre samhälle och parallellt med att de spinner sin olycksbådande väv kring en ensamstående mor och hennes dotter, återberättas deras förflutna bitvis, som ett avslöjande som måste portioneras ut.

Jag läste i en intervju nyligen att Rydbergs favoritförfattare är Joyce Carol Oates. Det märks. Det är samma skiftningar mellan vanlig och kursiv text, samma teman, tvillingarna, ondskan, den destruktiva kärleken, osympatiska huvudpersoner. Men nej nej. I Rydbergs romanvärld är allt så förvrängt att det är svårt att identifiera sig alls. Kärleken handlar aldrig om ömhet och uppriktiga känslor utan färgas mer av hat. Flertalet av huvudpersonerna är så ondskefulla att det känns som att läsa en hel bok med bara mördartankar i kursiv stil. Lite enformigt. Lite långt med 380 sidor.

Visst blänker det till ibland. Boken är sprängfylld av reflektioner kring kärlek och människans natur och Rydberg skriver långt ifrån dåligt. Men boken känns lång, historien som rullas upp mest märklig, och på slutet när allt spårar ur som det måste göra, är det lika obehagligt som att titta på en riktigt rå skräckfilm. Detaljerade beskrivningar av en pedofils fantasier och handlingar, utdragna mord och en total brist på försoning eller hopp. Det är ovanligt att bli så illa berörd av en bok, det får jag beundra.

Men vad Rydberg egentligen vill berätta är oklart.

ISBN: 9100578231


Kommentarer
Postat av: Anonym

Lyssnar på ljudboken och har hunnit till cd 2 och undrar över identiteterna hos personerna - är Anja en annan (!) Sonya?? I din blogg ser jag att delar är kursiverade; det kanske gör förståelsen lättare?
Ibland blir jag ganska irriterad över berättarstilen samtidigt som jag undrar om det är taffligt eller rasande skickligt...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback