En shopaholics bekännelse - Sophie Kinsella

Detta är en riktigt fånig och ytlig bok. Det skulle ju kunna vara underhållande, och det finns några (få) roliga sekvenser, men på det stora hela förvånar det mig lite att jag ens läste ut den.


Det handlar om Rebecka som har tappat kontrollen över sin ekonomi. Hon har övertrasserat alla sina kreditkort och klarar inte ens av minimi-inbetalningarna på dem. Hon undviker bankpersonalen som försöker få tag på henne, och samtidigt shoppar hon och shoppar igen. Kläder, skor, smink, fina brevpapper, små presenter, dyra utekvällar, lyxiga cappuccinos på väg till jobbet, en näve månadstidningar och sen börjar hon om igen.

 

Det finns något psykologiskt intressant i alla former av missbruk. Oprah Winfrey har en serie nu i sitt program om människor som lär sig att sanera sin ekonomi genom att minska utgifterna och öka inkomsterna och det händer att jag tittar på det. Rebecka i boken försöker båda varianterna men kan inte minska utgifterna och misslyckas med att få ett mer välbetalt jobb. Som läsare blir man mer och mer irriterad på hennes skuld- och ljughärva där hon hela tiden sätter krokben för sig själv.


 Sen finns det såklart romantiska förvecklingar också, men de är så tokroligt presenterade att det inte finns någon möjlighet att bli engagerad. När det till slut löser sig för Rebecka (SPOILER! Läs inte vidare om du inte vill veta hur det går.) genom att hon blir TV-stjärna och får en superrik pojkvän, går boken från dålig till bedrövlig. Jag hoppades att hon i alla fall skulle bli tvungen att bli vuxen i Oprahs stil, men det var väl att hoppas på för mycket. I stället fortsätter hon shoppa som i en rosenröd Barbie-fantasi.

ISBN: 9171306803

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback