Adaptation

Vilket överflöd av bra filmer helt plötsligt. Två genuint unika filmer samma vecka.
Charlie Kaufman är precis färdig med I huvudet på John Malkovich, och ska skriva manus utifrån en bok om orkidéer. Det visar sig omöjligt, och i desperation skriver han in sig själv i manuset. Dessutom har Kaufman skrivit in sig själv i ett manus som handlar om att han själv skriver ett manus där han skriver in sig själv. Meta meta.

Som en såndär saga där en pirat sitter vid en eld och säger att han ska berätta en historia, och piratens historia börjar med att en pirat sitter vid en eld och ska berätta en historia.

Dessutom har Charlie skapat sig en tvillingbror Donald Kaufman, som finns med i filmen, som står som manusförfattare på filmen, men som i verkliga livet inte existerar.

Donald är dessutom mer karismatisk och tillfreds än sin verklige bror, Charlie. I en gyllene scen mot slutet pratar de om hur Donald i tonåren flirtade med en flicka han var kär i, men att hon bakom hans rygg drev med honom. Och Donald berättar att han visste om det, men var lycklig ändå.

Donald: I loved Sarah, Charles. It was mine, that love. I owned it. Even Sarah didn’t have the right to take it away. I can love whoever I want.
Charlie: But... she thought you were pathetic.
Donald: That was her business, not mine. You are what you love, not what loves you. That's something I figured out a long time ago.

Så det är en skruvad film, och kanske har jag inte alls lyckats förklara den (men ska allt verkligen förklaras och förstås?), men i alla fall. Vilken film som helst med en sådan dialog förtjänar att ses.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback