Northanger Abbey - Jane Austen

Northanger Abbey är Jane Austen första roman som hon skrev i ungdomen. Den är också hennes minst kända. Det finns flera skäl till det: Den är betydligt kortare än hennes övriga romaner, på bara strax över 200 sidor, den är skriven som en parodi på den tidens gotiska skräckromaner vilket gör att den inte riktigt har egna ben att stå på, men främsta skälet tror jag är att hjältinnan är alldaglig, kärlekshistorien relativt ytlig och berättelsen, i stort, barnslig och lättviktig.


17-åriga Catherine Morland faller för en ung man vid namn Henry Tilney och får förmånen att tillbringa en tid med hans familj i ett gammalt kloster. Inspirerad av de skräckromaner hon är så förtjust i, fantiserar hon strax ihop olika spännande scenarier om vad som ska hända där. Snopet nog är det hemliga manuskriptet hon hittar i ett låst skåp bara en vanlig tvättlista med moderna bokstäver, och så vidare.


Catherine är barnslig och omogen. Hon är ganska självupptagen och vet inte hur man ska bete sig som en äkta vän. Hon vet inte vad som är passande och vad som är opassande. Hon är inte vacker, hon fnissar och är tanklös och är betydligt mer som en vanlig tonåring än Austens övriga hjältinnor som alltid är kloka och ädla och vet vad som är bäst.


Dessutom använder sig Austen av direkt tilltal vilket ger boken karaktär av en barnbok nästan. ”Nu märker läsaren att det inte är många sidor kvar i boken” och liknande små fraser flockas. Det gör läsandet gemytligt och hela boken blir som en lättsam kärlekskomedi. Dessvärre blir jag inte heller särskilt engagerad och när Austen i vanlig ordning presenterar fler människor än de strängt nödvändiga och det blir för många sidor med småprat och detaljer kring promenader och bjudningar blir det på gränsen till för drygt. När samtidigt vissa personer försvinner ur handlingen utan att man får veta hur det går för dem blir det hela en olycklig sammansättning av skissartat och långtråkigt.


Men Austen är ju en stilist och det går ändå att hitta små cyniska citat och skrivarglädje.
ISBN: 9144353014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback