Stolthet och fördom

Det är svårt att överraska med en filmatisering av Stolthet och fördom. TV-serien med Colin Firth var bra och Jane Austens bok har många läst. Dessutom har ju Bridget Jones populariserat temat med Mr Darcy, och Colin Firth gjorde rollen som Mr Darcy även där.

För den som ändå missat TV-serie och bok och tidigare filmatiseringar, handlar det om Familjen Bennet på den engelska landsbygden i början av 1800-talet, med fem döttar som ska giftas bort, helst till män med pengar. Näst äldsta systern, Elizabeth Bennet står i centrum. En självständig ung dam, utan alltför mycket romantiska griller. Och när hon träffar den rike Mr Darcy tycker hon mest att han är arrogant, och han tycker att hon är simpel. Ja, det är en kärlekshistoria som hindras av just stolthet och fördom.

Men de andra systrarna, och väninnan Miss Lucas har också sina öden, och det är inte helt lätt att tråckla ihop allt i en långfilm, utan att några personer blir styvmoderligt behandlade.

I den här nya filmen är det Keira Knightley som spelar huvudrollen och enligt ryktet fick hon anstränga sig för att bli lite mer alldaglig än vanligt. Och det är hon, men på slutet spårar det ur och hon är jättevacker. Brenda Blethyn, mamman i Hemligheter och lögner, spelar mamma och är lika charmerande/enerverande som i just Hemligheter och lögner. Donald Sutherland spelar pappan och Judi Dench har en majestätisk roll som Lady Catherine.

Överlag är urvalet av händelser bra. Allt viktigt finns med, och mycket utvikningar och transportsträckor har strukits. Man slipper se utdragna bröllop, men får desto mer av jane Austens välskrivna dialog, gammalmodigt brittisk, subtil och precis. Det är lätt att associera till Oscar Wildes fyndigheter, men Austens dialog är mindre bitsk och mer känslig, utan att förlora skärpa.

Det är lätt att avfärda Austen som en författare av romantiska kärleksromaner med lyckligt slut, men riktigt så enkelt är det inte. Visserligen går det ofta bra för hennes hjältinnor, men i övrigt är det verklighetsnära beskrivningar av Austens egen samtid, där kvinnor utan förmögenhet och skönhet stod maktlösa och blev tvungna att gifta sig med vem som än frågade, om de inte ville sluta som nuckor i föräldrahemmet. Och där ett felsteg kunde leda till social utfrysning av en hel familj. Det sociala regelverk som byggde på ekonomi, titlar och uppföranderegler är skildrat utan försköningar. De romantiska förvecklingar som uppstår är inte larviga missförstånd utan ståndsskildringar som beredde en högst reell problematik på sin tid.

Filmen är njutbar, med vackra människor, fina kläder, förtrollande landskap och romantik och förvecklingar i lagom dos. En välgjord kostymfilm. Inget att förvånas över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback