Parfym del II

Grundaren av Demeter, Christopher Brosius, ville så småningom göra mer exklusiva och mer avancerade blandade dofter och skapade sitt eget märke CB I Hate Perfume, där nästan varje doft sammanfattar en hel upplevelse, en film eller ett minne (Som Memory of Kindness: tomatplantor och jord, känslan av att krypa i en trädgård). Svåra att få tag på i Sverige, och definitivt för dyra att chansa på och skicka efter om man inte har provat. Men på Cow parfymeri i Stockholm fanns det ett stort urval att lukta på.

At the Beach 1966 föll jag handlöst för. Först luktar den mest allmänt gott och mjukt och tilltalande, men ska tydligen vara en exakt replika av sollotionen Coppertone som den luktade på 60-talet. Efter en halvtimme ungefär kommer en lukt av hav och strand fram, liksom under det söta. Jag har nog inte något särskilt förfinat luktsinne och kan inte säga om det är tång eller salt eller sandjasmine eller om det bara är inbillning alltihop. Jag var ju trots allt inte ett barn i Amerika 1966 och borde egentligen inte få några doftassociationer till parfymen men det får jag ändå. Det känns som solvarm hud och sandiga ben och saltspår på armarna.

Om man ändå är tveksam till att lägga över femhundra kronor på något som mest är ett flyktigt om än ljuvligt doftminne i en pytteliten flaska, så finns The Perfumed Court där man kan köpa små rör med en eller flera millililiter parfym. Det är inte heller helt billigt, men har man en nyck så har man. Och jag är jätteglad för mitt lilla rör av strandminnen.


Om man inte ens vill chansa på rören innan man är ordentligt påläst så finns det jättebra parfymbloggar och communities för parfymälskare. Det finns till och med mailinglistor som handlar om särskilda parfymörer.


Now smell this
har jättebra recensioner som ofta har så många kommentarer att det är lätt att bilda sig en uppfattning om vilka som tycker om en viss parfym, och hur olika den kan lukta på olika människor.


TIES är en svensk charmig blogg skriven av Tove Solander, som dessutom varit jättesnäll mot mig och svarat på flera okunniga mail.


Basenotes
är mer som en community och databas. Man kan hitta i princip ALLT här. Om din granne har blandat ihop lite mysk och patchouli och kallat det för något så finns det förmodligen på Basenotes.


Och det är så roligt att upptäcka att parfym är precis som allt annat: det som är masskultur och ska tilltala alla är urtråkigt (tänk stinkande taxfree-butiker), men om man kan tänka sig att anstränga sig lite för att hitta något personligt och originellt så finns det lika stora upplevelser med doft som med film, musik och böcker.


Parfym

Jag har fått en ny nyck! Intresset för reservoarpennor har falnat och nu är jag som besatt av parfymer. Och ja, jag har såklart läst Parfymen för länge sen. Jag har köpt små doftkrus med jasmindoftande vax när jag var liten, jag har stått och sniffat på alla Body Shops doftoljor när de var populära (vem minns inte deras vita mysk?), och jag har varit lite förälskad i, i tur och ordning, Clinique Happy, Clinique Simply och Sarah Jessica Parkers Lovely. Men på det stora hela tycker jag att de typiska tax free parfymerna är likartade och tråkiga.

Sen läste jag om
Demeter, Library of Fragrance, små billiga parfymer som luktar som riktiga saker! Som jord och tomatplanta, som våta trädgårdar, nyklippt gräs, mögel och choklad. Och så köpte jag Thunderstorm, som luktar regn och jord och lite som asfalt, och lite som gammal källare i dess allra mysigaste bemärkelse.

Och sen var jag såklart fast och började jaga bloggar, parfymcommunities, ställen där man kan köpa små parfymprover och så vidare och så vidare. Fortsättning följer alltså.

En semesterbild

Har köpt ny kamera: Fujifilm f31fd med extrahög iso, fler megapixlar och bättre batteritid. Men fortfarande inte säker på om jag är nöjd. Men här är Maria på baren hennes man drev i alla år innan han dog. Tycker om kontrasten mellan henne och drinklistan ovanför hennes huvud. Lite nya och gamla Grekland.image15

Semester

Ja jag ar pa semester, inte helt ovantat kanske. Detta ar forhoppningsvis min enda internetcafedag, men men. Jag laser en hel del, sa det bli rapporter nar jag kommer hem.