The Descent

Jag skulle vilja utfärda en varning för denna (skräck)film.

Så här: sex kvinnor (spelade av okända, urusla, men ”sexiga” skådespelare) ska, ett år efter att en av dem varit med om en traumatisk olycka, klättra i en grotta. Nästan omedelbart rasar ingången in och kompisgänget måste komma på ett nytt sätt att ta sig ut. Sen utspelar sig resten av filmen i mörker. Dessutom dyker det upp monster som ser ut som Gollum, och kvinnorna dör en efter en.

Filmen har många brister. Den värsta är förmodligen det tråkiga skådespeleriet/manuset (tillgjorda dialekter och personer som allihop skulle kunna haft mini-roller Melrose Place), vilket gör att man är helt oengagerad i personerna, och inte ens lyckas lära sig deras namn. För att en skräckfilm ska skrämma upp en bör man tycka om i alla fall en av karaktärerna, och oroa sig för hans eller hennes liv.

En annan brist är mörkret. Det kanske skulle ha kunnat vara spännande med en så mörk film, om inte TVn hade reflekterat soffbordet i varenda scen. Kanske vore det bättre på bio.

Följden blir i alla fall att filmen är beroende av chockeffekter, och det blir ingen verklig spänning. När monstren väl dyker upp blir det orgier i blod och äckel och alldeles för mycket närbilder på monstren, vilket förtar all mystik. Och nej, ingen av kvinnorna klarar sig. Inte för att någon bryr sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback