Det fattas en tärning - Johanna Thydell

I taket lyser stjärnorna är en underbar bok. En debut som fick Augustpris, och en fulländad ungdomsroman, med innovativt språk och äkta känslor, om Jenna som förlorar sin mamma i cancer samtidigt som puberteten river i själen.

Så förväntningarna är uppskruvade inför Det fattas en tärning, som handlar om Puck som också förlorat en förälder, pappan som är opålitlig och dricker och till slut försvinner. I vartannat kapitel är Puck 11 år och lever fortfarande med båda föräldrarna, i vartannat kapitel är det bara 16-åriga Puck med mamman, nerbitna svarta naglar och relationsproblem, en känsla av att inte räcka till, att vara oälskad, att vara rädd för att bli lämnad.


Men nej, och det här kanske är orättvist, det är inte lika bra som debuten. Det är fortfarande bra dialog, och ungdomarna upplevs som äkta. Det är inte inställsamt, utan precis det där hånglet på toaletten, drickandet, de sura kajaltjejerna, tepåsen man delar på café, precis som det var och förmodligen fortfarande är, att vara 16 år.


Men överlag berör boken mindre, den är lite spretigare, lite tråkigare, kärlekshistorien mindre trovärdig. Det känns som en mellanbok, och hade detta varit första boken jag läste av Johanna Thydell hade jag nog inte sett henne som en av de blivande stora svenska författarna.

Men det här kan vara lite skönt. Nu är förväntningarna inför nästa bok mer normala, och det finns en möjlighet för Johanna Thydell att utveckla ett långt författarskap som står sig.

ISBN: 9127105318


Kommentarer
Postat av: Maria

Skall bli intressant att läsa den sedan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback