Hannibal - Thomas Harris

Hannibal är en tunn och liksom slumpmässig historia som driver hit och dit, med en ganskla rörig grundintrig. När lammen tystnar är bra som bok och fantastisk som film, med en historia som tål att ses om hur många gånger som helst och där varje namn och symbol tycks laddad med Jungiansk symbolik. Parallellt eller liksom under historien om massmördaren Jame Gumb finns berättelsen om Clarice Starlings inträngande i det egna självet, ledd av Hannibal Lecter som är både monstret och kanibalen (Hannibal/cannibal) och lektorn, den lärde psykologen och humanisten (Lecter/lector).


I slutet av När lammen tystnar så rymmer Hannibal Lecter. När Harris då ska skriva en fortsättning har han egentligen inte så mycket att välja på när det gäller handling. Det blir en ytlig spänningshistoria om Hannibal som är på fri hot och jagad av både polis och sitt enda överlevande offer. Clarice får upp spåret på honom igen, och bindningen dem emellan är lika stark som förr. När Hannibal på slutet tillfångatar Clarice och blir hennes terapeut och vän genom att hålla henne konstant drogad med olika preparat, har berättelsen helt tappat tråden och blir till en psykedelisk tripp, som en dröm. 


Samtidigt finns det fortfarande precis tillräckligt mycket skräckel och magi för att man ska vilja läsa färdigt. Skildringen av övermänniskan Hannibal Lecter är definitivt mer fantasieggande än samtliga andra massmördarskildringar jag läst.


ISBN: 9137131222


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback