Hannibal : upptakten - Thomas Harris

Usch det här är verkligen uselt. Premisserna är lovande: Äntligen ska man få veta mer om Hannibal Lecters bakgrund, hur blev han som han blev, vem var den första han mördade och så vidare.


Boken börjar med att Hannibal föräldrar dödas och hans lillasyster blir uppäten av nazister under kriget. Han får sedan bo hos sin farbrors vackra japanska fru som lär honom allt om god smak och förfining. Men Hannibal kan inte glömma sin lillasyster och letar upp de som dödade henne och dödar i sin tur dem och äter upp valda delar.


Men hela boken är skriven som scener, direkt för (den sågade) filmen. Man får fortfarande ingen inblick i Hannibals tankevärld. Han som är så omänskligt smart och vet allt om filosofi, hur motiverar han sitt eget mördande? Och om han nu är så oerhört insiktsfull när det gäller psykologi, hur ser han på sig själv? Fanns det tecken på att han var psykopat redan innan systern dog? Man får inga svar, och boken är som en död sten.


Och det är märkligt att Thomas Harris som indirekt skryter så med sin goda smak och sina litteraturkunskaper kan släppa ifrån sig något som är lika illa skrivet som Sidney Sheldon, och lika tråkigt som en oläslig klassiker.ISBN: 9137131117


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback