Nattvakten - Sarah Waters


Det här är kanske den mest ambitiösa av Waters romaner, men det hjälps inte. Minutiöst researchad och urtråkig som en blandning av gammal journalfilm och vardagsdrama i stil med Coronation Street.


Det börjar i efterkrigstidens England 1947 med i vanlig ordning ett tretal lesbiska kvinnor, en kvinna som har en deprimerande affär med en gift man, och hennes bror. Alla känner sig rotlösa, fråntagna något.


Sedan snurras berättelsen tillbaka några år och man får veta mer om vad som ligger bakom allt. Och sen snurras allt tillbaka ytterligare, till 1941, där man får veta hur allt började.


Så det är ett intressant upplägg, men det är totalt oengagerande. Enda anledningen till att jag läste vidare var att jag tyckt så mycket om Waters andra böcker och att jag hela tiden hoppades på att historien skulle vända och att jag skulle komma in i den.


Men den evighetslånga 1947-sekvensen blir ju tråkig eftersom man vet för lite och det händer för lite (Waters sa själv i en intervju att hon var rädd att ingen skulle komma igenom den). När man väl börjar få veta bakgrunderna är man redan för trött på karaktärerna som bara flyter ihop med varandra.


Det är för många personer och intensiteten i Waters andra böcker som mycket berodde på karismatiska första personsberättare, försvinner helt när allt ska berättas i tredje person. Det blir en massa intetsägande dialog om te och ransoneringskuponger, och en del frossande i äckel (en av kvinnorna arbetar som ambulansförare och det är mycket beskrivningar av bombade likdelar och sargade familjer). Man får en känsla av att det hela ska vara lite småputtrigt med mycket igenkänning för de som var med.


Tiden som sådan är gråare och torftigare än det 1800-tal Waters brukar beskriva och det finns ingen stark historia som för berättelsen framåt. Men jag har ju inte direkt läst Waters för hennes trovärdiga och nyanserade personskildringar så när det ska handla bara om psykologi och människors sinnesstämningar i stället för bedrägerier och dekadens, så håller det helt enkelt inte. Så går den ju också baklänges i stället.

Boken har fått priser och fina recensioner men nej, jag kan inte rekommendera den om man inte är oerhört intresserad av andra världskriget. Blitzen, blä.ISBN: 9127114406Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback