Antichrista - Amélie Nothomb

Amélie Nothomb har skrivit en bedrägligt enkel berättelse om en destruktiv vänskap.


Blanche är en blyg och osäker 16-åring som aldrig haft en vän. När den jämnårige och karismatiska Christa tilltalar henne och börjar sova över hos henne blir hon först lycklig. Men hon märker snabbt att Christa är en Antichrista. Totalt självupptagen förnedrar hon Blanche, ignorerar henne på dagarna och stjäl hennes föräldrar ifrån henne på kvällarna med sin konstlade charm. Medan Blanche faller allt djupare och allting tas ifrån henne väcks också en vilja att ta kontroll över det egna livet igen.


Nothomb har tidigare skrivit Underkastelsens sötma, en bok om en fransk flicka som tar jobb på ett japanskt företag och totalt misslyckas att följa de sociala koderna. Steg för steg blir hon degraderad och städar till slut på toaletterna utan att ens förstå vad hon har gjort fel.


Lika oförstående som denna toalettstäderska är Blanche. Hon kan inte de sociala koderna för vänskap, hon vet inte var gränserna går och hon förstår inte Christas motiv. Och läsaren förstår lika lite av Christa som av de japanska företagsreglerna.


På det sättet är boken absurd. Men den är också föredömligt kort och lättläst, med ett språk så avskalat att den närmar sig en skoluppsats från mellanstadiet, samtidigt som Nothomb inte gör avkall på mer filosofiska tankar. Så här:


 "Jag visste mycket väl att vi aldrig skulle bli vänner. Jag vågade inte gå fram till henne. Jag väntade alltid på att alla andra skulle gå fram till mig, vilket de aldrig gjorde."


Det är snabbläst, ofta snudd på officiellt lättläst, och välskrivet på samma gång. På 169 sidor är boken en kvick utflykt i en annorlunda litterär värld. Det man saknar är ett slut som knyter ihop fler trådar. Blanche och läsaren är lika förbryllade i slutet som i början, vilket gör boken otydlig. Det skulle kunna vara en bok om lögner och maktkamp och om vad som händer med en människa som blir tillräckligt pressad, men den absurda upplösningen och de lösa trådarna gör en djupare tolkning omöjlig.


ISBN: 91-7028-051-7


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback