Babysug - Sinéad Moriarty

Nej jag kan inte förklara det. Eller kanske. Varför väljer jag så ofta ytliga och förutsägbara böcker när det finns så många bra olästa böcker att välja?


Det är som med sockersug. Ibland vill man bara ha något sött och färgglatt och onyttigt. En snäll bok där alla är i grunden snälla och får vad de önskar sig. En påse lösgodis oavsett kvalitet.


Babysug är en mellanbra bok i denna genre. Emma har träffat den rätte och varit gift i ett par år när hon bestämmer sig för att skaffa barn. I början har hon full tillförsikt och räknar med att ha fött och vara tillbaka i form igen till följande sommar. Men månaderna går utan att det händer något och snart har hon hysteriskt börjat med ägglossningsstickor, naturpreparat och olika medicinska undersökningar, alltmedan hennes man tycker att babysuget blir svårare att förstå.


Allting utspelar sig i Dublin och ska alltså vara genuint Marian Keyes charmigt, komplett med viljestark och crazy lillasyster, den eviga singelkompisen som motvilligt låter sig charmas av en grov rugbyspelare, och bästisen som är inne på sin andra graviditet och känner sig helt utschasad. Just det, Emma arbetar som sminkös också. Det är nästan så man tror att Keyes har skaffat sig en pseudonym.


Men det är omöjligt att ta Emmas ängslan på allvar. Jag har till och med svårt att tro att en läkare skulle gå med på att göra en utredning innan man har försökt bli gravid ett helt år. Hon grälar med sin man, sexet blir tråkigare och mer mekaniskt men som läsare är man aldrig det minsta bekymrad.


Det som ändå tar udden av myskänslan är att Emmas man inte är fullt så drömprinsig som man skulle kunna önska. Han verkar inte ta Emma på allvar och verkar tycka att hela familjebildandet är hennes ansvar. Vid ett tillfälle går han till och med och lägger sig när Emma storgråter. Det är nästan så att man tror att det kommer att visa sig finnas en annan och mer fertil drömprins någonstans.


Hursomhelst är detta en bok som är precis som man väntar sig. Varken mer eller mindre.


ISBN: 91-71-30442-8


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback