Jag är allt du drömt - Ali Smith

En familj. Fyra människor, mamma, pappa, son, dotter. Fyra vitt skilda röster rakt ur fyra medvetanden.

Dotterns förpubertala babblande meningar om allt som händer, ett envist upprepande av sammansättningen dvs, en snabbhet i tanken som får meningar att kapas på mitten för att de inte hinns tänkas till slut. Sonen som ofrivilligt bidragit till en klasskamrats självmord tänker i stackato och ettordsmeningar runt händelsen. Mamman, en författare av fiktiva intervjuböcker, frågar sig själv frågor i kursiv text. Och pappan som övertygad av sin egen betydelse och den eviga beundran från sina unga attraktiva studenter tänker i storvulna sonetter om sig själv.


(Framsidan har ingen bild utan bara ett långt utdrag text från boken i rött på svart, och just så är det, varje karaktär karaktäriseras av sitt eget språk, långt mer grafiskt än en bild.)


Och in i denna familj kommer Amber, en kvinna i 30-årsåldern som, när familjemedlemmarna ändå aldrig riktigt talar med varandra och därför aldrig förstår att ingen av dem känner Amber, flyttar in i huset och förändrar allting. Och vem är Amber egentligen, vem är denna kvinna som påstår att hon kört över ett barn av misstag, som slänger dotterns ohyggligt dyra videokamera i gatan utan att be om ursäkt, som badar familjens tonåriga son och tvättar honom grundligt mellan benen? Som hon skriver själv, med ännu ett eget språk: "Från min mor: elegans i trångmål; bruket av gåtor; förmågan att skaffa det jag åstundar. Från min far: förmågan att försvinna, att inte existera."


Egentligen är berättelsen inte så unik. Det är kärnfamiljen som välts omkull när det okända, den okända, träder in. Den som ifrågasätter och får samtliga familjemedlemmar att känna och tänka nya saker. Den okända, som varken är ond eller god, utan bara en katalysator för något som kan vara en katastrof eller befrielse.


Jag är allt du drömt bjuder ett visst motstånd. Det finns inget konventionellt med boken. Tvärtom kräver varje berättare i boken sin egen lästakt och ingång till texten. Samtidigt finns ett driv i berättelsen som många författare med samma ambitionsnivå inte kan förmedla. Man är nyfiken på Amber, man vill veta vad som ska hända och man sitter inte bara i förströdd beundran över författarens skicklighet med orden. Det är ovanligt.


En bok som är både genialisk och spännande. En av årets bästa böcker redan nu.


Och precis som en smärtsam kärlekshistoria måste den återupplevas för att förstås. En månad har gått sedan jag läste den. Snart måste jag läsa om den.


ISBN: 9100107123


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback