Tag mig, tag mig med dig - Lauren Kelly

Lara Quade ser ut som en svarthårig docka på lite håll. Kommer man nära ser man att hennes ansikte och kropp är täckta av små ärr. Kommer man ännu närmare märker man de psykiska ärr hon lever med efter en våldsam uppväxt och en labil mor.


Lara får en konsertbiljett anonymt skickad till sitt arbete och när hon går på konserten hamnar hon bredvid Zedrick Dewe, mörk, ovårdad och burdus. Oförklarligt dras hon till honom och bjuder in honom till sitt hem, där den tillfälliga ömheten byts mot ursinne och våld. Ändå fortsätter hennes fascination av Zedrick, han skrämmer henne samtidigt som hon dras till honom, och hon tvingas konfrontera sitt förflutna.


Och ja, detta är naturligtvis ännu en pseudonym för Joyce Carol Oates. Här finns det för henne karakteristiska spelet med identiteter, kontrasten mellan Laras städade liv som forskarassistent och toppelev och den ovårdade Zedrick, och samtidigt mörkret som förenar dem. Den kluvna identiteten och tvillingsjälarna ligger inte långt från Rosamond Smiths böcker om tvillingskapet.


Boken skiftar i tid, med vartannat kapitel om Laras barndom och vartannat om nutiden. Och medan barndomen med en mamma som leker roligt genom att ta strypgrepp på barnet Lara, känns något slentrianmässig, är den irrationella nutiden med den märkliga magnetismen mellan Lara och Zedrick, bland det bästa Oates har skrivit.


Någonstans läser jag en recension av boken, att "när man väl har kommit in i Lara Quades värld vill man inte lämna den". Och trots att den är så dimmig och hotfull är det helt sant. Det är som en mardröm man måste drömma klart innan man kan vakna.


"Tag mig, tag mig med dig", är en underbar titel och Lara säger exakt de orden till sin bror mot slutet av boken. Ändå är de inte riktade till honom utan till något långt större. Det är en vädjan om ett uppenbarande av hemligheter, om att få förlora kontrollen, om att bli uppslukad. Om att bli tagen in i sina mest förbjudna och destruktiva begär.

ISBN: 9146214119


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback