Ficktjuven - Sarah Waters

Åh ibland vill jag bara säga såhär: detta är en jättebra bok! Hurra hurra.


Som en modern (om än placerad i samma tid som) Oliver Twist, växer Susan Trinder upp i ett riktigt tjuvnäste i London. Hennes riktiga mamma blev hängd men hon uppfostras av Mrs Sucksby, änglamakerska och falskmyntare. När hon blir erbjuden ett uppdrag att vara kammarjungfru hos den rike Maud för att övertala henne att gifta sig med en bedragare som kallas Gentleman, har hon inga moraliska skrupler, trots att Gentleman tänker spärra in Maud på mentalsjukhus efter bröllopet och fly med hennes pengar. Susan börjar sin anställning men är inte beredd på att få en känslomässig relation till Maud, som visserligen är naiv och förvirrad, men också ganska ljuvlig.


Oliver Twist-miljöerna och motiven är, som alltid hos Waters, spännande och precis lagom detaljrikt beskrivna. Londons äventyrliga slum, lyxen i det stora huset på landet, tjänstefolket, Mauds mystiska morbror, den luriga Gentleman med smycken av falskt guld, gruvliga mentalsjukhus, falska mynt, falska brev, falska härkomster, äkta kärlek, testamenten och en mängd oväntade vändningar. 


Halvvägs in i boken blir intrigen lite väl otrolig och invecklad, men ändå så genialiskt genomtänkt att man ryser. Det är underhållande och spännande och lika njutbart som en nyöppnad ask Aladdin med alla de bästa bitarna kvar.ISBN: 912709684X


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback