Himmelska förbindelser och andra kärleksäventyr - Alexander McCall

Alexander McCall som i vanliga fall skriver om Damernas detektivbyrå kommer här med en samling noveller om kärlek i olika länder och i olika former.


Det mysiga med McCall är att han skriver så oengagerande. Mma Ramotswe är tjock och snäll och klok men det går inte att identifiera sig med henne. Inte mer än man skulle kunna identifiera sig med Muminmamman. Det blir som att läsa en serie med stereotypa men hemtrevliga karaktärer, en slags utslätad variant av muminböckerna, utan psykologisk trovärdighet eller djup. Agatha Christie kan vara trevlig att läsa av samma anledning.

Karaktärerna är totalt overkliga, miljöerna med engelsk landsbygd och te i bersån är hemtrevliga och man vet att morden kommer vara helt oförargliga. Det är böcker som är förutsägbara och snälla.


I novellform blir det urtråkigt. Speciellt när det ska handla om kärlek. Man får inte ta del av de karaktärer och miljöer man är van vid, det är inga kriminella mysterier, det är bara urtråkigt. Jag orkar igenom novellen om en man som köper sig en minderårog prostituerad och novellen om ett äldre par i början av sin förälskelse (de bo i Österrike, är stenrika, och pratar precis som Mma Ramotswe om hur härligt deras land är när de promenerar iväg och ska köpa Mozartkulor). Resten bläddrar jag bara igenom. Det är så platt, så helt utan budskap eller insikter eller underhållningsvärde. Blä.


ISBN: 9185267937


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback