Kyssa sammet - Sarah Waters

Baksidan avslöjar alldeles för mycket. Så då kan jag lika gärna göra det också.


Nancy växer upp i en trygg familj med en ostronrestaurang i 1800-talets engelska landsbygd. Men när hon får se Kitty Butler i en föreställning där hon är utklädd till man blir hon vettlöst förälskad och flyttar med henne till London. Hon blir Kittys partner både på scen och utanför. Men kärleken tar slut och Nancy blir prostituerad, först på gatan och sedan i en sapfisk överklassmiljö. Men även detta tar slut och Nancy hittar till slut kärleken igen i radikala politiska kretsar. Ungefär så står det på baksidan och jag tyckte först att det var komiskt med så mycket handling och olika miljöer inklämda i en bok. Det är ju lite komiskt tycker jag nu också.


Samtidigt är det en så härlig bok just därför. Det är så mycket som händer, så många miljöer och personer som skildras. Det är lika dekadent och mustigt som en Jackie Collins, samtidigt som karaktärerna har mer djup, språket mer karaktär och den historiska miljön med ett turbulent London skakat av klasskillnader är betydligt mer intressant än lyxvillor i USA.


Det lesbiska temat går som en röd tråd genom de tre Sarah Waters jag har läst och här är det mer i centrum än någonsin. Bara titeln antyder en del. Nancys uppväxt bland ostronen, Nancys fiskluktande händer och en minnesvärd scen i början av boken där Nancy bjuder Kitty på hennes första ostron är nästan övertydligt lesbiskt symboliska.


Nancy som karaktär är spännande. Jag vet inget om attityden till homosexualitet i slutet av 1800-talet. Med de socialistiska strömningarna var det kanske inte fullt så tabubelagt som under strikt viktoriansk tid. Ändå är det svårt att föreställa sig någon så frimodig och befriad från skam som Nancy, som aldrig ifrågasätter sin kärleks riktighet. Hennes förvandlingar i boken är också väldigt drastiska. Från alldaglig lantlolla till glamorös music hall artist till manlig prostituerad till den lesbiska förförerskan till den socialistiska arbetaren. Hon är, på sitt sätt, en riktig hjältinna. Kompromisslös, ständigt på jakt efter njutning och nya sätt att förverkliga sig själv. Hon kanske inte är fullständigt trovärdig, men hon är en lysande romanfigur.


Förmodligen en av de mest underhållande och oupphörligt spännande böcker jag läser i år. Som en sådan där BBC dramaserie på TV man bänkar sig framför, och blir alldeles lycklig av.  Boken är filmad som just en sådan och jag lutar åt att göra ett inköp.


ISBN: 9127097927


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback