Extremt högt och otroligt nära - Jonathan Safran Foer

Detta är ett typiskt avancerat och ambitiöst romanbygge av Nicole Krauss man. Precis som i hennes Kärlekens historia finns det flera parallella handlingar och kluriga sidospår. I Extremt högt och otroligt nära finns det dessutom en mängd bilder, både i svartvitt och i färg, och en del typografiska experiment, en mening på en sida, bokstäver som är satta så tätt att det inte går att läsa och så vidare.


Jag läste att Nicole Krauss var Foers första blind date någonsin och att de fann varandra på en gång. Det förvånar mig inte alls. Deras böcker är så lika att de skulle kunnat skrivas av samma författare. Krauss och Foer måste vara tvillingsjälar om de inte helt enkelt skriver åt varandra.


Boken handlar främst om Oskar Schnell, en nioårig överintelligent pojke som för ordet med lillgammalt och naivt perspektiv. Hans pappa dog den 11:e september 2001 och för att skydda sin mamma har Oskar gömt de fem meddelanden på telefonsvararen som pappan ringde in minuterna innan han dog. Drabbad av sorg och oförmåga att hantera den, hittar Oskar ett kuvert med en nyckel i, som det står "Black" på. Är det ännu en gåta från hans döde far? Oskar beger sig ut på jakt efter alla med namnet Black i New York, som en sista chans att kommunicera med den döde, eller bara ett sätt att hålla sorgen i chack. Samtidigt serveras läsaren farfaderns historia, han som lämnade farmodern så tidigt att han aldrig fick träffa sin son i livet (eller fick han det?), och farmodern berättar på sitt sätt.


Oskars berättarröst påminner något om Christoffers i Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, av Mark Haddon. Christoffer är autistisk och en opålitlig berättare trots att han är intelligent, vissa saker kan han beskriva träffande, andra (som har med känslor och gester och miner att göra) blir otydliga för honom men inte för läsaren. Ungefär så fungerar Oskar också, trots att han är psykiskt frisk. Kontrasten mellan hans slutledningsförmåga och naiva uppfattning av världen blir absurd och fascinerande. I hans uppfinnariver och önskan att brevväxla med Stephen Hawking och märkliga vilja att ge komplimanger och kyssa äldre kvinnor, framstår han också som en märklig blandning av social kompetent och totalt oförmögen att sätta sig in i andras känslor.


Så det är skönt med textpartierna av farmodern och farfadern som skriver fullständigt vuxet, med vuxna känslor, vuxet sexliv och hela liv av besvikelser och sorg bakom sig.


Farfadern var med vid bombningen av Dresden och har aldrig kunnat hämta sig efter det, och där finns väl också en parallell till "kriget mot terrorn" som visserligen aldrig nämns, men som ligger skissad i bakgrunden när Oskar funderar kring vad som hände i World Trade Center.


Allt är snillrikt och begåvat, jag älskar formexperimenten, speciellt på de sista sidorna som man läser genom att låta sidorna fladdra snabbt som rutorna i en tecknad film. Det är definitivt en av de bättre böckerna för mig 2007, men kanske inget jag kommer minnas resten av livet. Det går aldrig riktigt under huden. 

ISBN: 9170014418


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback