Skulden - Jodi Picoult

Jag tycker egentligen inte att Picoult är en lysande författare. Hon skriver romaner som inte är språkligt märkvärdiga, och det är inte särskilt psykologiskt djuplodande heller, fast hon verkligen försöker. Fast sluten ska vara oväntade och liksom skruvade är det ofta märkligt förutsägbart ändå. Det ordnar sig oftast på slutet.

Men något som är gemensamt för alla romaner jag läst av henne är att de har ett sug i sig som gör att man gärna vill läsa vidare sådär på en gång. Därför tyckte jag att det verkade som en bra idé att ta med en oläst Picoult under den långa tågresan hem från semestern.

Skulden handlar om en ung amish kvinna som är anklagad för att ha dödat sitt eget nyfödda barn. Här blir det lite fånigt när Picoult ska få läsaren att tycka att det är otroligt konstigt att någon som är så ordentlig och kristen skulle kunna göra något sånt har hon inte sett "Agnes of God"?). Men om man bortser från det är det ju alltid ett spännande upplägg med någon som är väldigt misstänkt för ett brott och där alla bevis pekar på just den personen.

Så det blir liksom spännande ändå. Och här finns samma driv som vanligt. Man vill veta hur det går. Picoult släpper rutinerat små avslöjanden i slutet av kapitlen och de flesta karaktärerna är tillräckligt sympatiska för att man ska heja på dem.

Bra tågbok, eller kanske strandbok helt enkelt. Och om ett år har du glömt tillräckligt mycket för att kunna läsa om den.

ISBN: 9170016291

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback